Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nordenskiöld Land fredag 12.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind fra SV vil føre til at det legges opp ferske flak av fokksnø i leområder mot øst og nord. Stedvis kan nysnøen legge seg på et tynt skarelag som er dannet de siste dagene, stedvis binder nysnøen seg til det gamle snødekket. Skred i den nyeste fokksnøen kan være lett å løse ut, men skredene blir neppe store. Fokksnøflak fra helgen virker å være stabilisert, men i de områdene av regionen hvor det kom mest snø kan det fremdeles finnes ustabile litt eldre fokksnøflak som kan være vanskeligere å løse ut, men gi skred av str 2.

Snødekket består av mange lag med kantkorn med varierende hardhet og varierende grad av bruddforplanting. Det vil generelt være mulig å påvirke svake lag av kantkorn, særlig der det overliggende fokksnølaget er tynt og/eller mykt.

Skredfaren vurderes til 2-moderat. Husk at skred som det skal mye til for at en enkelt skikjører løser ut, utmerket godt kan løses ut av en snøskuter!

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. januar 2018

Snøen er ujevn fordelt i terrenget. Snøen har samlet seg i forsenkninger, og der hvor vinden har fått tak er snødekket hardt og avblåst. I mer beskyttede områder kan det være litt tilgjengelig ubunden snø, men i området rundt Longyearbyen er det generelt lite snø og lite løs snø tilgjengelig for vindtransport. Løssnøen fra tidligere i uken har "satt seg" som følge av litt stigende temperaturer. I andre deler av varslingsregionen er det generelt mer snø.

Den siste uken har det vært kaldt vær som har gitt utvikling av kantkornlag i snødekket. Godt utviklede kantkorn nede ved bakken har stor utbredelse i regionen, men ligger under harde lag.
Det finnes også svakere lag med kantkorn mellom tykkere lag av kantkorn. Varierende hardhet på lagene og størrelse på kantkornene gjør at vi kan få brudd innad i disse kantkornlagene. På toppen av snødekket har det nå dannet seg en tynn skorpe.

Det er ikke observert skred de siste dagene.

Onsdag snødde det veldig lett og det var rolige vindforhold. Snøen la seg knapt og det var ingen økning i snødyp på målestasjonene. Torsdag morgen var det -5 grader på målestasjonen på Gruvefjellet, 464 moh.

Fjellvær

Torsdag 11. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -8 °C til -4 °C på 500 moh.

Fredag 12. januar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS